última hora al nostre twitter

dimecres, 2 de maig del 2012

Abril fred i plujós al Pirineu

El mes d'abril ha estat un mes molt mogut a tot el Pirineu. Després d'un hivern anormalment sec, sobretot a la vessant sud i al Prepirineu, l'abril ens ha deixat precipitacions moderades i nevades abundants, com no les haviem vist en tota la temporada a gran part de la serralada.

El darrer dia del mes, fins i tot, la neu va arribar de bon matí a cotes inusualment baixes. La neu va arribar a cuallar en localitats situades per sota dels 1000/1200 metres, sobretot a la vessant sud. Fou el cas de Puigcerdà, Alp, Das, Bagà, Castellar de n'Hug, la Pobla de Lillet, Esterri d'Àneu o fins i tot Guardiola de Berguedà, a només 720 m d'altitud.

Per posar un exemple de com s'ha comportat aquest mes, agafarem les dades de l'observatori de Bagà (Alt Berguedà, 860 m). Es va enregistrar una temperatura mitjana mensual de 8,0ºC, una dècima per sota de la mitjana del passat mes de març, i 2,1ºC per sota el valor climàtic "normal" de la sèrie (1995-2012). La precipitació també va estar per damunt de la mitjana. En total s'hi van acumular 97 litres per metre quadrat.

L'any passat la mitjana del mes d'abril fou de 12,5ºC, +4,5ºC respecte la d'enguany! Els models estacionals tornen a marcar un mes de maig més plujós i més fresc del que seria habitual. Recordeu que el maig, ja de per si, és un més molt plujós a les comarques de Lleida i del Pirineu Occidental. Sembla que el juny, i potser estiu, també podrien ser més fresquets i una mica més plujosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada